Bälteskudde

Bälteskudden är ett tillägg till din bil som gör det säkrare för ditt barn att färdas i bilen. Det är få som inte är medvetna om vikten av att använda sig av bilbältet, dock så är det många som glömmer bort hur viktigt det är att bilbältet sitter korrekt. 

Syftet med bälteskudden är att barnet ska nå upp till en passande längd så att bilbältet ska kunna sitta korrekt. Skulle barnets längd vara opassande för bältet så kan det vid en eventuell olycka ha stora konsekvenser. Beroende på barnets ålder och längd så kan olika bälteskuddar vara mer passande. Det har gjorts mycket forskning inom ämnet om hur barn ska använda sig av bälteskuddar på bästa sätt.

Trafikverket hänvisar till forskning som gjorts av läkare och forskare om hur man använder bälteskudden korrekt. Vilken ålder på barnet är bäst lämpad för bälteskudden? Vid vilken ålder ska barnet sluta använda den? Efter många bälteskudde-test och studier så kom de senare fram till att barn bör använda bälteskudde från att de är cirka 4 år gamla tills de är ungefär 10-12 år gamla.

Anledningen till att barnen bör använda bälteskudde mellan 4-12 år är att barnets skelett ännu inte är färdigutvecklat. Enligt svensk lag så måste skyddsanordning, t.ex. bälteskudde, alltid användas vid en längd under 135cm.

När ditt barn använder bälteskudden så är det av yttersta vikt att du säkerställer att barnet sitter som det ska. Hjälp barnet med att fästa bältet korrekt, det ska vara placerat nära halsen, över bröstbenet och ner över barnets lår. Bilbältet får inte gå över magen, oavsett barnets ålder. Tänk på att barnets kläder påverkar säkerheten mycket. Har barnet en tjock dunjacka på sig så sitter bältet inte så nära barnets kropp, vilket är en säkerhetsrisk. När barnet sitter i bälteskudden, testa att spänna åt bältet för att se hur bra det verkligen sitter. Riskerna ökar ju längre från barnets kropp bilbältet sitter.

Vi presenterar en kontrollista på hur du placerar ditt barn säkert i bilen:

*Spänn fast bilbältet ordentligt så att både barnet och bälteskudden sitter säkert på sin plats.
*Barnet får inte ha bilbältet under armen.
* Bilbältet ska vara placerat nära halsen.
* Var noga med att bilbältets höftdel inte sitter för högt upp på barnet. Bilbältet ska ligga över barnets lår, absolut inte över magen.
* Koppla ur bilens krockkudde. Har du ej en bil som är lätt att stänga av krockkudds-funktionen på så låt istället en auktoriserad märkesverkstad göra det åt dig.
* Bältesstolen eller bälteskudden ska vara E-märkt och europagodkänd.
Du finner bälteskudde till ditt barn här. Du kan antingen välja 2ME Bälteskudde Monte Carlo, som finns vi har i två olika färger, eller Gracos bälteskudde Diablo.
2ME Bälteskudde Monte Carlo är utrustad med ett Belt Clip, vilket underlättar fastspänningen av barnet. Bälteskudden är försedd med extra mycket fyllning, vilket gör så att barnets komfort blir som säkerheten, väldigt hög. 2ME Bälteskudde Monte Carlos tyg är av ett extra mjukt material. Du finner modellen i färgerna: grå och svart.

Graco Bälteskudde Diablo har inbyggda fästen för ISOFIX. Även om bälteskudden inte skulle vara försedd med fästena som är anpassade efter ISOFIX så skulle bälteskudden bli godkänd på samtliga punkter med trepunktsbälten ändå. Bälteskudden rekommenderas till barn som är minst 4.5 år gamla.

ISOFIX är ett slags fästsystem för bilbarnstolar som är byggda efter ISO 13216. ISO 13216 är den internationella standarden som organisationen ISO har tagit fram. Standarden sattes efter mycket forskning från samarbeten mellan många parter (från totalt 18 länder) där de utförde t.ex. tester på bälteskuddar bland annat.

Visa som Rutnät Lista

2 Produkter

per sida
Stigande ordning
Visa som Rutnät Lista

2 Produkter

per sida
Stigande ordning