Bilbarnstolar

Hos Big Baby hittar du alltid det senaste inom säkerhet, bilstolar och tillbehör. Du hittar bara godkända babyskydd, bilstolar och bältesstolar. I vårt sortiment finner du välkända märken så som Britax, BeSafe, Maxi-Cosi, Axkid och Cybex. 

Bilbarnstolar

Det är mycket viktigt att barnen alltid sitter i en bilbarnstol vid bilfärd. Vid en kollision uppstår starka krafter och passagerare som inte sitter säkert löper större risk att bli allvarligt skadade än de passagerare som sitter fastspända. Enligt svensk lag måste alla barn som är kortare än 135 cm åka i lämplig skyddsanordning. Vanligtvis kan de flesta barn åka utan bilbarnstol först vid cirka 10 års ålder. Föraren ansvarar alltid för att alla passagerare som är under 15 år sitter fastspända i bilen. Barn som åker bil behöver därför ha bilbarnstol och beroende på vikt och längd kommer barnet behöva olika typer av dessa under sin uppväxt.

Det finns flera olika bilbarnstolar att välja mellan och vissa kan användas längre än andra. I vårt sortiment finns det bilbarnstolar från en rad olika varumärken och du kan garanterat hitta en som ditt barn sitter bekvämt i.

Åka bakåtvänt

I Sverige rekommenderas barn att åka bakåtvända i bilen så länge som möjligt, men minst till och med fyra års ålder. Det beror på att ett barns huvud är tungt i förhållande till kroppen och de kommer ha mycket svårare att hålla emot huvudet vid en krock. Sitter barnet bakåtvänt skyddas huvudet och nacken eftersom bilbarnstolen tar emot huvudet. När du väljer bilbarnstol till bil kan det vara en god idé att tänka på utrymmet som du har i bilen. Det får inte bli för trångt för barnet som ska sitta bakåtvänt till och med fyra års ålder.

Bakåtvända bilbarnstolar fästs i bilen med antingen bilens bälte eller ISOfix-fästen. Tänk på att inte vända barnet för tidigt, även om det känns trångt för barnet. Det är bättre att sitta trångt men säkert, än rymligt och osäkert. Kom ihåg att det alltid är de vuxna som bestämmer när stolen ska vändas, inte barnet. Ta hellre kortare bilresor eller planera in fler pauser där barnet kan sträcka på sig under längre bilresor. Olika stolar är olika rymliga, så prova gärna flera modeller.

Att tänka på vid köp av bilbarnstol

För att kunna göra ett bra köp när du ska köpa en bilbarnstol är det viktigt att du tar med både barnet och bilen. Du behöver ha möjlighet att prova och fästa stolen i bilen, samt se till så att den och ditt barn faktiskt får plats. Du behöver också låta barnet provsitta i bilstolen när den väl är placerad i bilen. Eftersom det skiljer sig mycket mellan olika modeller kommer olika stolar att passa bättre eller sämre till olika barn. Om du köper en stol men det sedan visar att den inte passar har vi på BigBaby öppetköp enligt Konsumentverkets regler på alla våra bilbarnstolar.

En barnstol till bil kan vara ett av de viktigaste köpen du gör och det är inte värt att snåla på säkerheten. Men det är viktigt att komma ihåg att en dyrare stol inte nödvändigtvis är en bättre stol. Alla bilbarnstolar som är godkända i Sverige är säkra för barn att åka i, och det finns bilbarnstolar i olika prisklasser. Därför bör du istället välja stol utifrån vad som passar din bil och ditt barn, snarare än att utgå ifrån prisklassen. Prova gärna flera bilbarnstolar och låt barnet åka i stolen ett tag innan du bestämmer dig.

Anledningar till att inte köpa begagnade bilbarnstolar

Vanligtvis kan det var en god idé att köpa saker till ditt barn begagnat, men bilbarnstolar är ett undantag. Det finns två viktiga anledningar till detta. Den första anledningen är att vid en kollision eller en kraftigare stöt kan bilstolen gå sönder. Det är något som inte alltid märks, eftersom en spricka i frigoliten exempelvis kan finnas under klädseln på stolen. En sådan skada behöver inte bara uppkomma vid en krock utan kan också ske om stolen får en hård smäll på ett annat sätt, exempelvis om den tappas. Vid köp av en begagnad stol kan du inte vara säker på vad den har varit med om.

Den andra anledningen är att stolar har ett bäst före datum. Det beror på att materialet i stolarna blir gammalt och håller då inte lika hög kvalitet. Alla stolar ska dock ha en märkning när de är tillverkade och på så vis kan du se om stolen är för gammal eller inte. Den rekommenderade livslängden på en bilstol är max 10 år, men en stol kan slitas tidigare av oförsiktigt eller upprepat användande. Kom ihåg att du troligtvis ska använda stolen under flera år. Därför bör den inte hinna bli mer än 10 år under tiden ditt barn ska använda stolen eller om den ska användas av ett yngre syskon.

Självklart kan syskon ärva stolar av varandra, så länge de inte har blivit för gamla. Inspektera dock alltid skyddet, oavsett om stolen endast är ärvd av ett syskon. Bälten och spännen får inte ha skador på sig. Ta av klädseln på stolen också och kolla efter mekaniska skador. Finns det någon åverkan på stolen ska den kasseras och inte fortsätta användas. Köp hellre en ny stol om du känner dig osäker.

Fästa och placera stolen i bilen

Det är lika säkert för barnet att åka placerad i sin bilbarnstol i framsätet som i baksätet. Framsätet kan vara lite rymligare och kan därför vara bättre för ett barn som tycker att det är trångt att åka bakåtvänt i baksätet. Kom dock ihåg att alltid koppla ur airbagen på passagerarsidan innan en bilstol placeras där. Går inte airbagen att koppla ur får barnet inte åka i framsätet. Det gäller så väl för barn som åkerbakåtvända som barn som sitter framåtvända på en bilkudde. Endast personer över 140 cm utan bilkudde får sitta vid en airbag. Vid en kollision kan en airbag orsaka livsfara för ett barn i bilbarnstol.

Moderna bilbarnstolar kan oftast fästas både med ISOfix och med hjälp av bilens eget bilbälte. Alla bilar har dock inte ISOfix, speciellt om det är en bil av äldre modell. En stol som fästs med ISOfix är dock inte säkrare än en stol som är fäst med bilens bälte. Det är däremot oftast lättare att fästa stolen med ISOfix och risken för felmontering minskar. Att fästa stolen med bilens bälte kan också slita en hel del på bältet i sig, vilket är viktigt att kontrollera med jämna mellanrum. Läs alltid instruktionerna för hur stolen ska fästas för att vara säker på att den sitter fast på rätt sätt.

Placera barnet i bilbarnstolen

Det är självklart lika viktigt att barnet sitter säkert i bilbarnstolen, som att stolen sitter fast säkert i bilen. Hjälp gärna barnet att spänna fast sig i stolen så länge som möjligt, även äldre barn som sitter på en bilkudde kan behöva hjälp att spänna fast sig korrekt. Läs alltid igenom stolens manual för att vara säker på hur barnet ska sitta på rätt sätt, eftersom det kan variera mellan olika modeller. Var noga med att se till så att bältet alltid är hårt fastspänt, oavsett om barnet sitter fast med bilstolens bälte eller med bilens säkerhetsbälte. Dra gärna åt en extra gång.

Även om många stolar har olika slags bältesanordningar och spänns fast på olika sätt finns det några generella saker att tänka på. En sak är att barnet inte ska spännas fast i sin stol med tjocka ytterkläder. Dessa kläder kommer hindra dig ifrån att kunna spänna fast barnet ordentligt i stolen eftersom kläderna tar emot. Det innebär att barnet riskerar att flyga ur stolen vid en kollision eller kraftig inbromsning. Ta därför alltid av tjocka overaller och liknande. Det kan dock vara bra att ha täckande kläder, så att ett bälte inte skaver mot huden, något som kan vara obekvämt och orsaka sår.

När är det dags att byta stol?

Du kommer troligtvis behöva ha tre olika bilbarnstolar till ditt barn under tiden barnet växer. Det första skyddet är ett babyskydd, som oftast är väldigt smidigt och behändigt. Många babyskydd har en bas som fästs i bilen. Det sitter där hela tiden och skyddet klickas sedan bara på basen. Stol nummer två är större och tyngre och därför inte alls lika behändig att ta med sig. Det är dock mycket viktigt att du ändå byter till stol nummer två innan ditt barn börjar växa ur babyskyddet. En regel är att du måste byta skydd innan barnets huvud börjar sticka upp ovanför kanten på babyskyddet.

Bilstol nummer två används vanligtvis till cirka 4–5 års ålder, när barnet börjar sitta framlänges. Dessa bilstolar har en maxgräns på vikten. Det är viktigt att du har koll på den så att ditt barn inte överskrider denna vikt. Då kommer inte stolen kunna hålla emot barnets vikt vid en eventuell kollision. Därför är det viktigt att du väljer en stol som passar ditt barns vikt, många stolar har en maxvikt på 25 kg, men det kan variera. Vid 4–5 års ålder kan ditt barn sitta med en bälteskudde. Det finns både med ryggstöd och utan ryggstöd, båda är lika säkra. Du kan läsa mer utförligt om bilbarnstolar för olika åldrar och vikter i vår utförliga guide längre ner på sidan.

Tillbehör till bilbarnstol

Det finns ofta många tillbehör att köpa till bilbarnstolar. Inga av dessa tillbehör ska vara nödvändiga, en godkänd bilbarnstol ska vara säker helt på egen hand. Många av dessa tillbehör kan dock var bekväma att ha och kan underlätta i din vardag. Det finns mindre tillbehör så som sparkskydd för att hålla sätena rena, solskydd som gör att ditt barn inte får solen i ögonen och hållare där barnet eller du kan placera föremål. Exempelvis nappen eller en bok för att barnet ska kunna roa sig under bilresan. Tillbehören finns i olika prisklasser och det finns både allmänna som passar till alla stolar, och tillbehör som endast passar en specifik stol.

Det finns också lite dyrare tillbehör men som kan underlätta mycket. Exempel på ett sådant är en adapter som gör att babyskyddet går att sätta fast direkt i barnvagnen. Det innebär att du bara behöver ha med dig chassit till barnvagnen och inte sitt- eller liggdelen. Det är smidigt om du har ett babyskydd som du fäster i en bas, som hela tiden sitter fast i stolen. Då kan du lyfta ut hela babyskyddet och fästa i vagnens chassi, istället för att behöva lyfta ur barnet ur sin stol. Perfekt när barnet till exempel har somnat i sin stol under bilresan.

Ta hjälp av kunnig personal

Det finns många faktorer att tänka på när du ska köpa bilbarnstol, och är det första gången du köper just den sortens stol kan det vara svårt att hålla koll på allting. Därför är det bra att ta hjälp av kunnig personal som kan guida dig i dina val. Vi på BigBaby har stor erfarenhet av bilbarnstolar och vill gärna hjälpa dig att hitta rätt stol. Vi kan visa på skillnader mellan olika stolar som kan vara svåra att se på egen hand. Vi kan också hjälpa dig att reda ut vilka behov du har genom att ställa de rätta frågorna.

Det kan självklart kännas tryggt att köpa en bilbarnstol från ett märke som känns bekant sedan tidigare. Alla stolar vi säljer på BigBaby är dock godkända och helt säkra för barn. På BigBaby får du alltid prisgaranti på din bilbarnstol. Det vill säga om du skulle hitta samma produkt till ett bättre pris hos någon annan butik betalar vi mellanskillnaden. Därför kan du alltid köpa hos oss.

Olika prisklasser och olika märken

Vi vet att alla inte har samma ekonomiska förutsättningar men tycker det är viktigt att alla barn åker lika säkert när de åker bil. Därför har vi bilbarnstolar i flera olika prisklasser. Vi på Big Baby har stolar från många tillverkare och i många utföranden. Det viktigaste är att stolen du köper passar just ditt barn. Eftersom barn har olika slags kroppsformer kan olika stolar passa olika bra. Passformen är därför en av de viktigaste faktorerna. Många bilbarnstolar har svart tyg, men det finns också många som har olika färger att välja på. Välj en färg som du och ditt barn tycker om. Vi är övertygade att du, hos oss, med lätthet kommer hitta en stol som passar både din bil och ditt barn.

Online och i butik

Vi finns både online och i butik. Därför kan du komma in och prova ut rätt stol i våra fysiska butiker och sedan beställa online om du så önskar eller bara vill tänka på saken. Tveka inte att fråga oss om du har funderingar kring en stol eller är osäker på vilken modell du ska välja. Fråga i fysisk butik eller kontakta vår kundtjänst för snabb hjälp.


Babyskydd nyfödd - 10 månader

Babyskydd är den första lilla bilstolen som du köper till ditt nyfödda barn. De är godkänd upp till 13 kg eller ca 10 månader. Barnets huvud får inte gå över kanten på stolen. I grund och botten är de flesta babyskydd väldigt lika ur säkerhetssynpunkt. Det handlar mer om vilka möjligheter du har med babyskyddet eller eventuella tillbehör som gör skillnader i priser. De allra flesta babyskydd kommer med komfortkuddar i stolen så att det nyfödda barnet sitter bekvämt och får stöd för huvudet. Dessa kuddar kan sedan tas ur vart efter barnet växer. I princip kommer alla babyskydd också med solskydd/sufflett som skyddar väl. Botten på babyskyddet är rundad så att du kan gunga den lätt om den står på ett plant golv. Du kan också vinkla bärhandtaget ner mot golvet så att den står stadigt och inte gungar.

Babyskydd monteras i bilen antingen med bilens 3-punktsbälte eller med en bas som du kan köpa till. Om du väljer att montera med bilens 3-punktsbälte kan det alltid vara bra att prova först att monteringen går enkelt och att bilens bälte är tillräckligt långt. Väljer du att komplettera ditt babyskydd med en bas så går dessa att montera med bilens bälte eller med ISOFIX-fästen förutsatt att du har ISOFIX-fästen i din bil.

Med en bas går monteringen mycket enklare och snabbare och risken för felmontering är mindre. Om du som många även har adapter till ditt barnvagnschassi för att klicka på babyskyddet på så är det väldigt smidigt med en bas i bilen. Vissa modeller på baser går det även att klicka i en större bilstol för bakåtvänt åkande så att du får ut längre användningstid av din bas än bara till babyskyddet. När barnet är ca 10 månader så är det dags att börja titta på nästa steg av bilstol.

Bas till babyskydd/bilbarnstol

En bas till ditt babyskydd eller bilstol kan underlätta en hel del vid montering. Basen monteras i bilens säte med antingen ISOFIX-fästen eller med bilens bälte och sedan klickar man bara fast babyskyddet eller bilstolen i basen. Risken för felmontering är mindre då det är väldigt enkla handgrepp för att få fast basen och bilstolen än om du jämför med en bilstol som ska monteras med bilens bälte och förankringsremmar.

De större bilstolstillverkarna har oftast en serie där du kan köpa en bas som fungerar till både babyskyddet och bilstolen som kommer efter. Det finns även baser som bara fungerar till det första babyskyddet som många väljer att köpa ändå då det underlättar en hel del vid montering. De allra flesta baser har indikatorer som visar när basen är korrekt monterad i bilens säte och även när babyskyddet sitter som det ska i basen.

En bas kan också vara smidigt att ha om du flyttar din bilstol mellan olika bilar med jämna mellanrum då det går mycket enklare och fortare. En bas gör allt för att underlätta och göra resan trygg.

Bilbarnstol 10 månader - 4,5 år

Vid ca 10 månaders ålder är det dags att byta till bilstol nummer två. Dessa stolar börjar man alltid att använda bakåtvänt upp till ca 4,5 år. Den nedre viktgränsen kan vara 0 eller 9 kg och går sedan upp till 18 kg eller till 25 kg beroende på om bilstolen ska monteras fast med bilens bälte eller med ISOFIX-fästen. Efter 4,5 års bakåtvänt åkande så finns det vissa bilstolar som är vändbara som man kan fortsätta att använda framåtvänt eller så byter man till en bältesstol som är bilstol nummer tre. De bilstolar som är gjorda för endast bakåtvänt åkande är oftast lite kompaktare i storlek och har lite kortare sits så att det ska bli lite lättare att få plats med benen för det växande barnet.

Många av bilstolarna kan du också justera lutningen på stolen, antingen under färd med hjälp av ett handtag i framkant på stolen eller så får man ställa in en viss lutning på stolen innan den monteras fast. Då får man delvis montera om stolen och räta upp den mer när barnet blir äldre och behöver mer med benutrymme. Det som skiljer de bakåtvända stolarna åt förutom hur de monteras fast i bilen är hur du justerar höjden på internbältet, om det följer med en reglerbar nackkudde eller vad du har för lutningsmöjligheter på stolen m.m. 

När det kommer till att välja rätt bilstol till ditt barn och till din bil så är det alltid lättast att prova bilstolen med barnet i bilen om möjlighet finns. Det kan bli väldigt olika lutningar på bilstolarna beroende på hur skålade säten du har i bilen. Det kan också var de små detaljerna som gör den stora skillnaden i hur bra en bilstol sitter i just din bil. Många av de bakåtvända bilstolar som kommer med ISOFIX-fästen har fästena direkt i stolen så att du enkelt klickar fast den i motsvarande fästen i bilen, men det finns också modeller där du kan klicka fast bilstolen i samma bas som du har haft till babyskyddet. Sedan behöver du bara dra ner ett stödben från stolen/basen ner till golvet så är monteringen klar. Dessa stolar har en viktgräns på 18 kg.

Andra bakåtvända bilstolar monteras fast med bilens bälte och förankringsremmar som följer med i bilstolen vid köp. Även här ska ett stödben dras ner till golvet från bilstolen. Dessa stolar har en viktgräns på 25 kg. Båda de här typerna av bilstolar är väldigt säkra förutsatt att de är korrekt monterade. Risken för felmontering är mindre med ISOFIX-fästen då det är enklare men det är minst lika säkert med bältade bilstolar. Vi hjälper gärna till med att montera din bilstol om du är det minsta osäker på om du har gjort rätt.

Vad gäller att välja rätt plast i bilen för din nyinköpta bilstol så får man prova sig fram lite. Enklast är oftast att placera bilstolen på passagerarsidan bak då du inte behöver tänka på om föraren sitter rätt eller inte och du behöver inte koppla ur eventuell airbag. Det finns smarta speglar att placera på nackstödet bak så att du ändå har full koll på ditt barn ifrån framsätet. Om du väljer att placera bilstolen i framsätet är det väldigt viktigt att se till att airbagen är urkopplad ordentligt då den gör mer skada än nytta vid eventuell krock. Titta också efter hur pass mycket bilstolen skymmer sidobackspegeln på höger sida då de flesta bilstolar har väldigt djupa sidor, som skyddar bra vid sidokrockar, och om det fungerar för dig som förare.

Till bilstolarna finns diverse tillbehör som kan vara bra att köpa på sig innan man monterar fast bilstolen i bilen, så som sparkskydd, solskydd och spegel. Vid 4,5 år, gärna 5 år så är det dags att titta på bilstol nummer tre, bältesstolen.

Bältesstolar 4,5 år - 12 år

Bältesstolen är den sista bilstolen du behöver köpa till ditt barn. Den används från ca 4,5 år till 10-12 års ålder lite beroende på hur långt barnet är. Denna typ av stol är godkänd mellan 15 och 36 kg. De är bara gjorda för framåtvänt åkande och ställs antingen löst i bilens säte eller klickas fast i ISOFIX-fästena i bilen. Det som skiljer dessa stolar åt kan vara hur pass djupa sidor de har, sidokrockskydd, om det går att justera lutningen på stolen under färd och vilka hjälpmedel de har för att få bilens bälte att ligga an mot barnets kropp korrekt. Huvudstödet, som är reglerbart hjälper till så att bilens bälte alltid sitter på rätt höjd, rätt ut ifrån axeln. Inte ovanifrån och inte underifrån.

ISOFIX-fästen i en bältesstol är bra ur en säkerhetssynpunkt och det är att du vet att den alltid sitter fast i bilens säte oavsett om barnet sitter i eller inte. Vid eventuell krock så har du inte ett stort löst föremål i bilen som annars kan göra skada. I dags läget rekommenderas det INTE att barn under 140 cm sitter i framsätet framför en ikopplad airbag. Upp till 135 cm är det lag på att ditt barn ska sitta i en för avsedd godkänd skyddsanordning, det vill säga, babyskydd, bilstol eller bältesstol. Till din bältesstol finns diverse tillbehör som kan vara bra att ha så som prylfickor, sparkskydd och solskydd till fönster. 

Visa som Rutnät Lista

Produkter 1-12 of 139

Sida
per sida
Stigande ordning
Visa som Rutnät Lista

Produkter 1-12 of 139

Sida
per sida
Stigande ordning