Att resa med spädbarn är både underbart och utmanande. Vad ska man tänka på och hur ska man egentligen packa för att göra resan så smidig som möjligt? Idag tipsar jag om några av mina favoriter som jag inte reser utan. Glöm inte att vara ute i god tid före avfärd för att undvika stress och väljer du att flyga rekommenderar jag självklart att klimatkompensera. 

Listor

För att inte packa onödigt mycket eller att riskera att glömma något så är det fiffigt att skriva en packlista. På så sätt kan du tydligt strukturera packningen inför resan och vara väl förberedd. 

Glöm inte passet

Även de minsta barnen måste ha eget pass vid utlandsresor. Ansök på vanligt vis vid någon av polisens passexpeditioner. För att undvika att glömma passet så kan det underlätta att packa både pass och biljetter i denna som man enkelt fäster runt midjan.


Packa smart

Jag packar alltid i olika smarta mindre väskor eller necessärer. Då kan man enkelt hålla ordning på alla saker i väskan under resans gång och dessutom slipper man vända ut och in på bagaget bara för att hitta den där extra nappen eller leksaken. 

Necessär

Titta alltid en eller två gånger extra i necessären och skötväskan innan avfärd.
-Har du extra blöjor?
-Näsdroppar för eventuella öronbesvär eller täppt näsa vid start och landning?
-Termometer?
-Febernedsättande?
-Nappar?
-Nappflaska?
-Tvättlappar eller våtservetter? Ja, listan kan göras lång.
-En napphållare kan vara skönt att ha, så slipper nappen ramla ner på ett smutsigt golv. Och vad du än gör så glöm inte att packa ett extra ombyte till både dig och bebisen.

Undvik ont i öronen

För att undvika att bebisen får ont i öronen vid start och landning rekommenderas att man ammar eller matar med flaska. Även nässpray och napp kan vara bra hjälpmedel. Just amning och matning kan göra bebisen lugnare och därmed blir start och landning smidigare.

Babyskydd

Innan barnet fyller 6 månader så är det viktigt att ta med sig sitt eget babyskydd. Få taxibolag erbjuder nämligen babyskydd till så små bebisar. Vissa babyskydd såsom detta, Doona+,  från Doona fungerar även som en resevagn. Genom ett enkelt knapptryck så fälls hjulen ut och vagnen är klar för att användas. Om du redan har en resevagn tycker jag att Britax babyskydd är väldigt smidigt att resa med. Om du flyger så får du, beroende på flygbolag, ta med dig ett eller två bagage till ett spädbarn under två år. Därmed kan du enkelt checka in både babyskydd och barnvagn på resan.

Resevagn

Jag kan inte resa en meter utan en resevagn. En smidigare vagn än Babyzen YOYO+, som både har en sitt och en liggdel, får man leta efter. Jag älskar att man enkelt kan fälla ihop vagnen och hänga den över axeln. Att man dessutom får ta med den ombord på flyget gör den ännu bättre. YOYO+ kan du använda från nyfödd med liggdel. Efter 6 månader byter du till sittklädsel på vagnen och kan sedan använda den upp till 18 kg.
Yoyo+

Bärsele 

En bärsele eller bärsjal tycker jag är ovärderligt att resa med och ett superbra komplement till resevagnen. Att sitta i selen upplever jag är roligt för bebisen och enklare för en själv när man har händerna fria. Min favorit är den här från Baby Björn. Jag tycker det är så smart att materialet är lite luftigare då jag upplever att både man själv och bebisen snabbt blir för varm när man sitter så nära varandra.

Mjuklift 

Ett tips som har varit ovärderligt för mig är att resa med en mjuklift så länge det går. Om man reser med flyg så är det ju ont om plats och då kan vara skönt med lite avlastning istället för att sitta med bebisen i knät. Då är det suveränt att använda sig av mjukliften. Framförallt när bebisen har somnat och du vill ha lite egen tid. 

Leksaker

Även om bebisen är liten så kan det vara klokt att packa med några leksaker så man lättare får tiden att gå. Just nu fylls mitt handbagage av dessa små underhållande saker.

Leksak Leksak Leksak

Packa smart och inte för mycket, stressa inte, våga be om hjälp och njut. Kom ihåg – att resa ska vara roligt. 

<3 Lovisa

 

Följ mig gärna på Instagram för fler resetips @lovisa_degeer