Brio Lek

Brio Lek

BRIO grundades 1884 i Osby, en liten stad belägen i södra Sverige. Idag har det lilla familjeägda företaget vuxit till det globala företaget BRIO AB, med dotterbolag i Tyskland, Frankrike och Japan och distributörer runt om i världen. BRIO's produktportfölj består för närvarande av många leksaker, men även spel för hela familjen under varumärket Alga. BRIO grundades 1884 i Osby, en liten stad belägen i södra Sverige. Idag har det lilla familjeägda företaget vuxit till det globala företaget BRIO AB, med dotterbolag i Tyskland, Frankrike och Japan och distributörer runt om i världen. BRIO's produktportfölj består för närvarande av många leksaker, men även spel för hela familjen under varumärket Alga.

BRIOs huvudkontor ligger i Malmö sedan 2006. BRIO som helhet sysselsätter cirka 70 personer och finns representerade i ca 20 länder. BRIO har varit en hovleverantör till Kungahuset sedan 1940-talet. Idag ägs BRIO av Ravensburger, en av Europas ledande tillverkare av pussel, spel och aktivitetsprodukter, och rankas bland de ledande utgivarna av barn- och ungdomsböcker i den tyskspråkiga regionen.

Historien om BRIO börjar med en pojke som hette Ivar Bengtsson. En entreprenör av naturen, satsar han sina besparingar på 77 kronor i försäljning av träkorgar i Danmark. Och vid en ålder av endast 18 år har Ivar gjort sin första vinst som han är ivrig att investera ytterligare. 1884 flyttade Ivar och hans hustru Sissa Persdotter till en by nära Osby och fortsätter där sälja träkorgar. Verksamheten går bra i Sverige - korgarna är prisvärda och hållbara och BRIOs fokus på kvalitetsprodukter har börjat.

Ivar och hans familj flyttar in till Osby 1902. Företaget expanderar och sortimentet växer. 1907-års produktkatalog innehåller totalt 170 produkter. Det är också vid denna tid som en liten, lokalt producerad häst - Osbyhästen - gör sin debut som företagets första leksak. Ivar och Sissa överför företaget till sina tre söner Viktor, Anton och Emil 1908 och året därpå grundas BRIO, en akronym för BRöderna Ivarsson Osby. Företaget går bra och sortimentet växer dramatiskt genom importerade varor. Leksaker är en viktig del av sortimentet och företaget börjar importera tyska barnvagnar 1920. 1934 började BRIO att marknadsföra sina leksaker med ordet "BRIO" på dem och den första BRIO loggan fanns på utvalda produkter, som t.ex. två rödmålade trälastbilar. Återförsäljare erbjöds en skylt med BRIO loggan på för att marknadsföra produkterna i sina butiker.

Brist på produkter under kriget är också en av anledningarna till att BRIO investerar i sin egen barnvagnstillverkning. 1947 har BRIO sin egen fabrik som producerar barnvagnar. 1958 är året då BRIO introducerade miniatyrjärnvägen, den klassiska taxen och stapelclownen. Självfallet - ett mycket viktigt år i BRIO historia! De tre bröderna driver BRIO tills facklan lämnas vidare till Antons son Lennart. Lennart blir VD för BRIO mellan 1952 och 1978 och lyfter företaget till en internationell nivå. För att fira BRIOs rika historia öppnar de 1984 ett leksaksmuseum i sina tidigare lager i Osby. 2014 förvandlades Lekoseum till en stiftelse. 2014 var också året då BRIO firade 130 år som företag.

Delar av BRIOs tillverkning flyttades utomlands under 2002. BRIOs huvudkontor finns nu i Malmö men Lekoseum finns fortfarande i Osby. Under 2013 säljer BRIO sin verksamhet inom barnvagnar, bilbarnstolar och möbler till Britax. I januari 2015 förvärvade Ravensburger Group BRIO AB från svenska investerare Proventus. Idag - som alltid - arbetar BRIO hårt för att utveckla nya leksaker för barn. Några av de gamla favoriterna har uppdaterats och många fler kommer att få se ljuset.

Visa som Rutnät Lista

1 Produkt

per sida
Stigande ordning
Visa som Rutnät Lista

1 Produkt

per sida
Stigande ordning