BABYSKYDD NYFÖDD - 10 MÅNADER

Babyskydd är den första lilla bilstolen som du köper till ditt nyfödda barn. De är godkänd upp till 13 kg eller ca 10 månader. Barnets huvud får inte gå över kanten på stolen. I grund och botten är de flesta babyskydd väldigt lika ur säkerhetssynpunkt. Det handlar mer om vilka möjligheter du har med babyskyddet eller eventuella tillbehör som gör skillnader i priser. De allra flesta babyskydd kommer med komfortkuddar i stolen så att det nyfödda barnet sitter bekvämt och får stöd för huvudet. Dessa kuddar kan sedan tas ur vart efter barnet växer. I princip kommer alla babyskydd också med solskydd/sufflett som skyddar väl. Botten på babyskyddet är rundad så att du kan gunga den lätt om den står på ett plant golv. Du kan också vinkla bärhandtaget ner mot golvet så att den står stadigt och inte gungar.

Babyskydd monteras i bilen antingen med bilens 3-punktsbälte eller med en bas som du kan köpa till. Om du väljer att montera med bilens 3-punktsbälte kan det alltid vara bra att prova först att monteringen går enkelt och att bilens bälte är tillräckligt långt. Väljer du att komplettera ditt babyskydd med en bas så går dessa att montera med bilens bälte eller med ISOFIX-fästen förutsatt att du har ISOFIX-fästen i din bil.

Med en bas går monteringen mycket enklare och snabbare och risken för felmontering är mindre. Om du som många även har adapter till ditt barnvagnschassi för att klicka på babyskyddet på så är det väldigt smidigt med en bas i bilen. Vissa modeller på baser går det även att klicka i en större bilstol för bakåtvänt åkande så att du får ut längre användningstid av din bas än bara till babyskyddet. När barnet är ca 10 månader så är det dags att börja titta på nästa steg av bilstol. Till våra babyskydd.

BAS TILL BABYSKYDD/BILSTOL

En bas till ditt babyskydd eller bilstol kan underlätta en hel del vid montering. Basen monteras i bilens säte med antingen ISOFIX-fästen eller med bilens bälte och sedan klickar man bara fast babyskyddet eller bilstolen i basen. Risken för felmontering är mindre då det är väldigt enkla handgrepp för att få fast basen och bilstolen än om du jämför med en bilstol som ska monteras med bilens bälte och förankringsremmar.

De större bilstolstillverkarna har oftast en serie där du kan köpa en bas som fungerar till både babyskyddet och bilstolen som kommer efter. Det finns även baser som bara fungerar till det första babyskyddet som många väljer att köpa ändå då det underlättar en hel del vid montering. De allra flesta baser har indikatorer som visar när basen är korrekt monterad i bilens säte och även när babyskyddet sitter som det ska i basen.

En bas kan också vara smidigt att ha om du flyttar din bilstol mellan olika bilar med jämna mellanrum då det går mycket enklare och fortare. En bas gör allt för att underlätta och göra resan trygg. Till våra baser.

BILBARNSTOL 10 MÅNADER - 4,5 ÅR

Vid ca 10 månaders ålder är det dags att byta till bilstol nummer två. Dessa stolar börjar man alltid att använda bakåtvänt upp till ca 4,5 år. Den nedre viktgränsen kan vara 0 eller 9 kg och går sedan upp till 18 kg eller till 25 kg beroende på om bilstolen ska monteras fast med bilens bälte eller med ISOFIX-fästen. Efter 4,5 års bakåtvänt åkande så finns det vissa bilstolar som är vändbara som man kan fortsätta att använda framåtvänt eller så byter man till en bältesstol som är bilstol nummer tre. De bilstolar som är gjorda för endast bakåtvänt åkande är oftast lite kompaktare i storlek och har lite kortare sits så att det ska bli lite lättare att få plats med benen för det växande barnet.

Många av bilstolarna kan du också justera lutningen på stolen, antingen under färd med hjälp av ett handtag i framkant på stolen eller så får man ställa in en viss lutning på stolen innan den monteras fast. Då får man delvis montera om stolen och räta upp den mer när barnet blir äldre och behöver mer med benutrymme. Det som skiljer de bakåtvända stolarna åt förutom hur de monteras fast i bilen är hur du justerar höjden på internbältet, om det följer med en reglerbar nackkudde eller vad du har för lutningsmöjligheter på stolen m.m. 

När det kommer till att välja rätt bilstol till ditt barn och till din bil så är det alltid lättast att prova bilstolen med barnet i bilen om möjlighet finns. Det kan bli väldigt olika lutningar på bilstolarna beroende på hur skålade säten du har i bilen. Det kan också var de små detaljerna som gör den stora skillnaden i hur bra en bilstol sitter i just din bil. Många av de bakåtvända bilstolar som kommer med ISOFIX-fästen har fästena direkt i stolen så att du enkelt klickar fast den i motsvarande fästen i bilen, men det finns också modeller där du kan klicka fast bilstolen i samma bas som du har haft till babyskyddet. Sedan behöver du bara dra ner ett stödben från stolen/basen ner till golvet så är monteringen klar. Dessa stolar har en viktgräns på 18 kg.

Andra bakåtvända bilstolar monteras fast med bilens bälte och förankringsremmar som följer med i bilstolen vid köp. Även här ska ett stödben dras ner till golvet från bilstolen. Dessa stolar har en viktgräns på 25 kg. Båda de här typerna av bilstolar är väldigt säkra förutsatt att de är korrekt monterade. Risken för felmontering är mindre med ISOFIX-fästen då det är enklare men det är minst lika säkert med bältade bilstolar. Vi hjälper gärna till med att montera din bilstol om du är det minsta osäker på om du har gjort rätt.

Vad gäller att välja rätt plats i bilen för din nyinköpta bilstol så får man prova sig fram lite. Enklast är oftast att placera bilstolen på passagerarsidan bak då du inte behöver tänka på om föraren sitter rätt eller inte och du behöver inte koppla ur eventuell airbag. Det finns smarta speglar att placera på nackstödet bak så att du ändå har full koll på ditt barn ifrån framsätet. Om du väljer att placera bilstolen i framsätet är det väldigt viktigt att se till att airbagen är urkopplad ordentligt då den gör mer skada än nytta vid eventuell krock. Titta också efter hur pass mycket bilstolen skymmer sidobackspegeln på höger sida då de flesta bilstolar har väldigt djupa sidor, som skyddar bra vid sidokrockar, och om det fungerar för dig som förare.

Till bilstolarna finns diverse tillbehör som kan vara bra att köpa på sig innan man monterar fast bilstolen i bilen, så som sparkskydd, solskydd och spegel. Vid 4,5 år, gärna 5 år så är det dags att titta på bilstol nummer tre, bältesstolen. Till våra bilstolar.

BÄLTESSTOLAR 4,5 ÅR - 12 ÅR

Bältesstolen är den sista bilstolen du behöver köpa till ditt barn. Den används från ca 4,5 år till 10-12 års ålder lite beroende på hur långt barnet är. Denna typ av stol är godkänd mellan 15 och 36 kg. De är bara gjorda för framåtvänt åkande och ställs antingen löst i bilens säte eller klickas fast i ISOFIX-fästena i bilen. Det som skiljer dessa stolar åt kan vara hur pass djupa sidor de har, sidokrockskydd, om det går att justera lutningen på stolen under färd och vilka hjälpmedel de har för att få bilens bälte att ligga an mot barnets kropp korrekt. Huvudstödet, som är reglerbart hjälper till så att bilens bälte alltid sitter på rätt höjd, rätt ut ifrån axeln. Inte ovanifrån och inte underifrån.

ISOFIX-fästen i en bältesstol är bra ur en säkerhetssynpunkt och det är att du vet att den alltid sitter fast i bilens säte oavsett om barnet sitter i eller inte. Vid eventuell krock så har du inte ett stort löst föremål i bilen som annars kan göra skada. I dags läget rekommenderas det INTE att barn under 140 cm sitter i framsätet framför en ikopplad airbag. Upp till 135 cm är det lag på att ditt barn ska sitta i en för avsedd godkänd skyddsanordning, det vill säga, babyskydd, bilstol eller bältesstol. Till din bältesstol finns diverse tillbehör som kan vara bra att ha så som prylfickor, sparkskydd och solskydd till fönster. 
Till våra bältesstolar.